Inhuldiging Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag op 30 april 2013 in onze hoofdstad in De Nieuwe Kerk de eed afgelegd. Daarin zweerde hij trouw aan de Grondwet en beloofde hij de rechten van alle Nederlanders en alle ingezetenen van het koninkrijk te beschermen. In zijn inhuldigingstoespraak prees hij zijn moeder en sprak hij over de verbondenheid tussen de monarchie en de parlementaire democratie.

eed-koning-willem-alexanderHet programma van de inhuldiging van koning Willem-Alexander
Koningin Beatrix zal op 30 april 2013 in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam tussen 10.00 en 10.30 uur de officiële Akte van Abdicatie tekenen. Dit zal Beatrix doen in het bijzijn van al haar familie, de voorzitters van de 1e en 2e Kamer, de ministers en de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Door het ondertekenen van deze akte doet Koningin Beatrix officieel afstand van de troon.

Balkon scene
Na het tekenen van de Akte van Abdicatie (dat zal zo rond 10.30 uur zijn) zal Beatrix, die vanaf dat moment voortaan als prinses door het leven gaat, en Koning Willem-Alexander een toespraak houden op het balkon van het paleis op de Dam. Koningin Máxima zal daar uiteraard ook bij zijn. Na de toespraak zullen ook kroonprinses Catharina-Amalia, en de prinsessen Alexia en Ariane het balkon betreden.

Inhuldiging in de Nieuwe Kerk
Na 14.00 uur zal Willem-Alexander in De Nieuwe Kerk te Amsterdam worden beëdigd en worden ingehuldigd als Koning van Nederland. Dit gebeurt tijdens een zogeheten ‘verenigde vergadering’ van de Eerste en Tweede Kamer, waarbij Koning Willem-Alexander een toespraak houdt en de eed aflegt. Koning Willem-Alexander zal tijdens deze eed trouw zweren aan de Grondwet en beloven het koningschap getrouw te vervullen. Na deze eed houdt de voorzitter van de vergadering ook nog een toespraak.

De officiële eed en receptie
De Kamerleden en de afgevaardigen van de parlementen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten kunnen daarna de eed of belofte aan de nieuwe koning afleggen. De laatste officiële activiteit rond de troonswisseling is een receptie voor autoriteiten en Kamerleden in het Koninklijk Paleis tussen 16.30 en 17.30 uur.

De verwachting is dat heel Nederland op 30 april aan de buis gekluisterd zal zijn om bovenstaande allemaal te volgen. Alle Koninginnedag activiteiten zullen naar alle waarschijnlijkheid worden verplaats naar 27 april omdat dit vanaf 2014 de nieuwe dag is waarop Koningsdag zal worden gevierd.

Het officiele programma van de inhuldiging in vogelvlucht:

 • koning-willem-alexander-abdicatie10.00 – 10.30 uur:  
  Abdicatie van Hare Majesteit de Koningin, in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam. Koningin Beatrix ondertekent de Akte van Abdicatie.
 • 10.30 – 10.50 uur:  
  De aanstaande koning Willem-Alexander, en aanstaande koningin Máxima en Prinses Beatrix betreden het balkon van balkonscene-willem-alexanderhet paleis. Prinses Beatrix en de Koning houden een korte toespraak, waarna het Wilhelmus wordt gespeeld. Aansluitend betreden de Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane het balkon.
 • 11.00 – 13.00 uur
  Kinderbal met Kinderen voor Kinderen, Voice Kids en Junior Song Festival
 • statieportret-willem-en-alexander-maxima± 13.00 uur:  
  Er worden officiële foto’s van de aanstaande koning en zijn gezin gemaakt. (En groepsfoto’s met de Koninklijke gasten)
 • 13.50 uur:  
  Koninklijke familie arriveert in de Nieuwe Kerk.
 • 13.55 uur:  
  Vertrek van de aanstaande koning en het gevolg naar De Nieuwe Kerk.
 • 14.00 – 15.30 uur:  
  eed-koning-willem-alexanderBeëdiging en inhuldiging van Willem-Alexander in De Nieuwe Kerk. Toespraak en eedaflegging door de koning, en het hoofdelijk afleggen van eed of belofte door leden van de Staten-Generaal.
 • 16.30 – 17.30 uur:  
  Receptie in het Koninklijk Paleis Amsterdam.
 • 19.30 uur:  
  Het officiële Koningslied wordt in aanwezigheid van de Koning en Koningin ten gehore gebracht voorafgaand aan de vaartocht. Dit gebeurt bij het EYE Filmmuseum via een videoverbinding met Ahoy Rotterdam.
 • 19.45 – 21.00 uur:
  programma-koningsdag-plattegrondDe Koning en Koningin maken met hun dochters een ‘Koningsvaart’ over het IJ. De ‘5 mei boot’ vaart vanaf EYE Film Instituut langs het Oeverpark en de kop van het Java-eiland. Op verschillende locaties langs de vaarroute krijgen ze een feestelijk programma aangeboden, waaronder een mini-sail.
 • 20.35 – 20.55 uur:
  Koninklijk Concertgebouworkest met Armin van Buuren op de Kop van het Java-eiland
 • 21.30 uur – 23:00 uur:  
  Feestavond ‘Koningsbal’ in het Muziekgebouw met genodigden nder leiding van André Rieu Museumplein, Amsterdam

Het programma over de inhuldiging van koning Willem-Alexander op NED 1 live volgen.

Festiviteiten op 30 april in Amsterdam:

 • Op 30 april wordt het Museumplein tijdelijk omgedoopt tot ‘Oranjeplein’. Bezoekers kunnen op grote televisieschermen alle officiële momenten volgen. ‘s Avonds is het groot feest op het Oranjeplein.
 • 15.30 – 18.00 uur Tribute to the Queens
  met o.a. Alain Clark, Roel van Velzen en Najib Amhali Museumplein. Verschillende artiesten treden op langs de kade aan het IJ. Achter het Centraal Station wordt het zicht geblokkeerd om een opstopping te voorkomen.
 • Buiten Amsterdam (in Alkmaar) vindt een groot dancefeest plaats: Sensation Orange. In Amsterdam vindt Kingsland Festival en Kingsday Festival plaats
 • De meeste geplande koninginnedagfestiviteiten zoals vrijmarkten gaan in Amsterdam gewoon door. Locaties waar plechtigheden plaatsvinden zullen evenementen geschrapt worden.
 • Koningsnacht Amsterdam vindt dit jaar voor het eerst plaats en begint in de avond op 30 april. Op een paar plaatsen in de hoofdstad zullen evenementen die avond langer doorgaan.

(Bron: Koninklijs Huis / foto’s ANP)

 

Share

17 gedachten over “Inhuldiging Willem-Alexander

 1. Jammer, dat ik, ondanks verzoek Heer Remkus, NIET mag gaan naar de Nieuwe Kerk. Vanaf mijn overgrootmoeder van moeders kant ben ik Koningsgezind en mijn collectie aan boeken , bekers, borden etcetera is een schitterende verzameling. KHoop, dat er nog veel (van nu) mag bij komen.

 2. Kom a.s. dinsdag een kijkje nemen in Galerie Bernheze.
  Meer dan 80 Koninklijke kunstwerken van H.M. Beatrix en Willem Alexander en andere leden van het Koninklijkhuis. Deze expositie is ook te bezichtigen in De Ring in Epe vanaf 9 Mei. Wij reizen met deze expositie door heel Nederland, t/m Prinsjesdag 2014, tevens in het kader van de viering 200 jaar koninkrijk.

  1. Koninklijke exposities door heel Nederland.
   Vanaf 9 Mei t/m 28 Juni zal deze expositie “Ode aan Beatrix” te zien zijn in de Ring in Epe, 20 km vanaf Paleis ’t Loo,
   Vanaf 1 Juli t/m/ 1 September “Macht en Pracht “,
   Koning Willem l- ll- lll en Koning Willem Alexander in Kasteel Heeswijk.
   Vanaf 7 September t/m 1 November, in abdij Rolduc, “Beeld van Beatrix ”
   Vanaf 1 November tot 5 Januari 2014 Het Web in Doetinchem.
   Insamenwerking met Carla van Lieshout, Galerie Bernheze.

 3. Op de verjaardag van mijn oudste zoon was hij commandant fakkelwacht bij het afscheid van prins Claus. Op precies zijn 33ste verjaardag staat mijn jongste zoon als plaatsvervangend commandant van de Koningscompagnie voor het paleis op de dam. Een bijzondere ongekunstelde band die als oranje draad door het leven loopt.

  1. Héél mooi en vooral ook iets om trots op te zijn!

   Mijn zoon was in 1980 als officier der Mariniers, commandant van de erewacht hét korps.

  1. Wat een zieke opmerking. Nee dan zullen we een president nemen en iedere 4 jaar miljoenennota weggooien aan verkiezingen. En die president kost niks zeker. Nee laat ons maar fijn een koningshuis hebben. Met al zijn charmes.

  2. Het is toch te erg dat men dergelijke, negatieve, opmerkingen maakt. Alsof presidenten de burgerij niets kosten. In een koningschap is tenminste continuïteit, en een constitutie houdt het gezag beperkt. Presidenten daarentegen kunnen hun macht heel gauw misbruiken.

   1. vergeet je niet dat het koningshuis geen macht heeft? 😛 en dat de ‘baas’ in dit land een minister-PRESIDENT is? 😉 wat Maik gewoon wil zeggen is dat politiek corrupt is en bakken met geld uit geeft aan de show van vandaag. Persoonlijk heb ik het liefst een koning die ook daadwerkelijk de macht heeft. WA is een goed mens die zich inzet voor goede doelen en hem zou ik de macht wel toevertrouwen.

 4. Laten we nu morgen gewoon lekker genieten!
  Niet zeuren, wie geen zin heeft blijft lekker thuis, wie wel zin heeft: heel veel plezier!

 5. Zeer mooie beelden van de ondertekening net gezien. Hebben toch een bijzondere geschiedenis samen met de Oranjes. Zij vertegenwoordigen Nederland over heel de wereld. Dat doen ze op een symphatieke en tactvolle wijze. Koningsgezind of niet, hier moeten we toch met z’n allen achter staan.
  Z.K.H. Willem Alexander van Harte gefeliciteerd!

 6. Nederland zonder de Oranjes is geen Nederland.
  Daarnaast heeft ons koningshuis een belangrijke rol binnen onze maatschappij en ook onze economie. Kijk maar naar wat voortkomt uit alle staatsbezoeken.
  Een president is duurder, minder betrokken. En na 4 jaar weer een nieuwe president met een andere visie.
  Liever een vader des vaderlands die betrokken is en voor langere tijd zich volledig inzet voor ons land.
  Lang leve Z.K.H. Willem-Alexander

 7. Gefeliciteerd Koning Willem Alexander van Nederland
  Geef elkander maar een hand.. ..Diep van binnen allen klein
  Het leven groot of het leven klein
  Genieten van het leven… iedere dag met een rood wit blauwe vlag
  De wereld van ongelijken verdeling van kracht… Het Geld
  De kleine mens .. een kleine wens
  De ene heeft letterlijk niets ..De tweede heeft iets verteren… En kijk daar waar geld is een heel groot feest
  De Natuur.. vol bloemen bomen zee en lucht
  Viert dagelijks het aller grootste feest
  Als de zon ons ontwaakt het onze harte raakt
  De vogels horen zingen dat zijn de allermooiste dingen
  Rijk en Arm dagelijks mogen bezingen
  Dat zijn de allermooiste dingen ….Proficiat koning Willem Alexander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *