Koningsdag nooit op zondag

Koningsdag wordt nooit op zondag gevierd. Wanneer Koningsdag 27 april op een zondag valt wordt het één dag naar voren verplaats en zal Koningsdag dus op een zaterdag 26 april gevierd worden en daarmee zal Koningsnacht automatisch op vrijdagnacht worden gevierd.

Tot 1980 werd Koninginnedag in het geval dat 30 april op een zondag viel, altijd op maandag 1 mei (de dag van de arbeid) gevierd. Echter sinds 1980 wordt wanneer Koninginnedag op een zondag valt de dag ervoor op zaterdag gevierd. Deze regel blijft ook onder Koning Willem-Alexander gelden. De allereerste Koningsdag in 2014 valt op zondag 27 april en zal daarom op zaterdag 26 april 2014 in heel Nederland worden gevierd. Koningsnacht 2014 zal dus op 25 april gevierd worden.

Kijk hier op welke dagen Koningsdag gevierd wordt van 2014 t/m 2025 en wanneer deze dus eventueel op een zaterdag wordt gehouden i.p.v. zondag.

Share

9 gedachten over “Koningsdag nooit op zondag

 1. Waarom Koninginnedag en Koningsdag nooit op zondag?

  Op de vorige pagina werd me een uitleg beloofd waarom dat zo gebeurt, als ik naar DEZE pagina zou gaan. Maar die uitleg staat niet op deze pagina!

  Wat is er mis met een zondag om Kon-dag te vieren? Als het om Bijbelse redenen zou zijn, dan slaat het nergens op. Want per de Bijbel is de Sabbat, de zaterdag dus, de dag die God als rustdag had bepaald. Dat het veranderde in de zondag is te wijten aan de Roomse Kerk, die wel meer zaken heeft “ingevoerd” die contra de Bijbel zijn. Dus mijn vraag blijft: Waarom Koninginnedag en Koningsdag nooit op zondag?

 2. Inderdaad.. Het gaat waarschijnlijk om christelijke redenen. Ik snap het zelf niet in ieder geval. Dat we in de 21e eeuw nog steeds christelijke dingen handhaven en buiten dat, geen één site geeft antwoord op de vraag waarom Koninginnedag niet op zondag gevierd wordt, terwijl elke site aangeeft dat ze antwoord zullen geven op de vraag. Deze site is net zo belachelijk, dus tegen de maker ervan: gooi deze site eruit, oplichter.

 3. Ik kwam vandaag nog eens op deze site om te kijken of er al een antwoord was gekomen op de vraag “Waarom Koninginnedag en Koningsdag nooit op zondag?” NIET dus.

  En ja, Henk, je hebt helemaal gelijk als je schrijft “… geen één site geeft antwoord op de vraag waarom Koninginnedag niet op zondag gevierd wordt, terwijl elke site aangeeft dat ze antwoord zullen geven op de vraag…”

  OF ze weten het niet, OF ze willen het niet zeggen. Zal wel weer ’s het laatste zijn.

  1. We weten dit inderdaad niet precies en dus kunnen we alleen feitelijke informatie verstrekken om aannames te voorkomen.

   Koninginnedag en dus nu ook Koningsdag is een vreemde uitzondering op andere koninklijke dagen i.v.m. de ‘zondagregel’: Als prins Claus of Koning Willem-Alexander jarig is op zondag, dan wordt er volgens rijksinstructie pas op maandag gevlagd. Maar bij een zondagse Koninginnedag op 30 april lag op maandag altijd de eerste mei dwars, de traditionele feestdag van socialisten en communisten die dan de Dag van de Arbeid vieren. Rood en Oranje was geen combinatie tot aan de Tweede Wereldoorlog. En ook daarna kwam gemor over het koninklijk huis en de monarchie doorgaans uit linkse hoek…

   Dat Koninginnedag naar voren schuift, is geregeld bij koninklijk besluit van 24 april 1980. Koningin Juliana tekende dat besluit een week voor haar troonsafstand. Voor Koningsdag wordt vastgehouden aan dit koninklijk besluit. In de toelichting op dit koninklijk besluit schreef vice-premier H. Wiegel: “Indien deze dag samenvalt met een zondag kan aan Koninginnedag op een daaraan voorafgaande dag aandacht geschonken worden.”

   Wat minder gedocumenteerd is het feit dat de ‘onderkoning’ van destijds, vice-voorzitter van de Raad van State, de anti-revolutionair Marinus Ruppert, zijn invloed heeft gebruikt om 30 april als Koninginnedag te behouden. Dat deed hij destijds vooral om de socialisten te pesten. Ruppert, die wel omschreven is als ”een rooie met een bloedhekel aan socialisten”, redeneerde dat de eerste mei nooit een kans zou maken als feestdag in Nederland zolang Koninginnedag er zo vlak voor viel.

   Andere mogelijke redenen zouden kunnen zijn:
   – geen feest vieren op de dag des Heeren?
   – op een zaterdag vieren is beter voor de economie?

 4. @henk “Dat we in de 21e eeuw nog steeds christelijke dingen handhaven” dit vind ik toch wel een grappige opmerking die je veel hoort ook uit koningsgezinde kringen.
  Één van die Christelijke dingen die wij namelijk nog steeds handhaven in de 21e eeuw is het koningschap.
  Deze zin uit wikipedia omschrijft het mooi :
  “In de middeleeuwse staatsleer werd de monarchie gerechtvaardigd vanuit de gedachte dat de soevereiniteit van de vorst van God gegeven was.”

  De opmerking van de admin verbaasd me dan ook helemaal, hoezo we weten niet waarom? Heel simpel, omdat de Zondag voor zowel de Katholieke als de Protestantse kerk een heilige rustdag is.
  Ons Koningshuis is Protestants, en daarom vieren wij geen Koning(s)(inne)dag op zondag.
  Overigens is feit dat ons koningshuis Protestants is ook de reden waarom zij ingehuldigd worden en niet gekroond, het kronen is een Katholieke handeling welke gedaan wordt door Kardinalen, de keizerlijke kroning van het Oostenrijkse Keizerhuis Habsburg werd gedaan door de paus.

  1. O ja? En in Engeland dan: toch ook niet katholiek en daar wordt de vorst – notabene bovendien zelf het hoofd van de kerk – wél gekroond!

 5. vroeger gingen veel mensen zondag naar de kerk
  dat word nu wel steeds minder

  daarom word koninginnen dag

  en koning dag nooit op zondag gevierd

 6. uit eerbied voor God en respect voor de mensen die de zondag willen eerbiedigen. Gelukkig dat ook daar rekening mee gehouden wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *