Tekst Koningslied

De tekst van het officiële Koningslied mag nu eindelijk naar buiten worden gebracht. Het Koningslied is gecomponeerd door John Ewbank en wordt uitgevoerd door het Metropole Orkest en Carel Kraayenhof.

koningslied-tekst-bladmuziekHet koningslied werd o.a. geschreven door Jack Poels, John Ewbank, Alain Clark, Guus Meeuwis en Daphne Deckers. De tekst van de rap-sectie in het nummer is gemaakt door Kraantje Pappie, Gers Pardoel, Ali B en Lange Frans. De schrijvers lieten zich inspireren door de tekstuele inzendingen van het Nederlandse volk. Bekijk hieronder de tekst van het offciële Koningslied zodat je deze luidkeels mee kan zingen voor Willem-Alexander op 30 april 2013 om 19:30 uur (zie programma inhuldiging Willem-Alexander)

KONINGSLIED

Daar sta je dan
Je zag dit moment al zo vaak in je dromen
En daar is t dan
De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier
Ben je er klaar voor?
Kun je dat ooit echt zijn?

Daar sta je dan Ieder mens heeft een taak in dit leven
Alles gedaan om je voor te bereiden
Daar is het dan
Je belooft dat je alles zult geven Iedere stap die je zette die leidde naar hier
En kijk om je heen
Wij lopen met je mee

Door de regen en de wind
Zal ik naast je blijven staan
Ik bescherm je tegen alles wat komt
Ik zal waken als jij slaapt Ik behoed je voor de storm
Hou je veilig zo lang als ik leef

Een strijd, twee levens
We staan voor elkaar, niet te breken
Een vlag, twee leeuwen
Met elkaar in de zon en de regen
Zij aan zij, borst vooruit
Trots als een pauw, dit is ons geluid
En hoe klein we ook zijn
Onze daden zijn groot
Gaan niet onderuit Voor jou, mijn kind
Voor m’n pa, voor m’n ma
Loop voor jou door de wind en regen
En zal achter je blijven staan Ik draag een vaandel met jouw naam
Geloof in jou zolang we bestaan Ik bouw een dijk met m’n blote handen
En hou het water bij jou vandaan

Laat me weten wat je droomt
Waar je hart zo naar verlangt
Ik zal niet rusten tot het waar geworden is
En als je ooit je weg verliest
Ben ik je baken in de nacht Ik wijs je de haven in de duisternis

Ik zal strijden als een leeuw
Tot het jou aan niets ontbreekt
Hou je veilig zo lang als ik leef

De W van Willem
Drie vingers in de lucht, kom op, kom op
De W van Willem is de W van wij
Heel Oranje staat zij aan zij
De W van water waar we niet voor wijken
We leggen het droog en we bouwen dijken
De W van welkom in ons midden
Tot welke God je ook moge bidden
De W van Willem
De W van wakker, stamppot eten Miljoenen coaches die beter weten
De W van altijd willen winnen
Wat het ook is waar wij aan beginnen
De W van wij zijn een met elkaar
Met de schouders naast elkaar
En dus roepen we vandaag van

Door de regen en de wind
Zal ik naast je blijven staan
Ik bescherm je tegen alles wat komt
Ik zal waken als jij slaapt I
k behoed je voor de storm
Hou je veilig zo lang als ik leef

Laat me weten wat je droomt
Waar je hart zo naar verlangt
Ik zal niet rusten tot het waar geworden is
En als je ooit je weg verliest
Ben ik je baken in de nacht
Wijs je de haven in de duisternis

Ik zal strijden als een leeuw
Tot het jou aan niets ontbreekt
Hou je veilig zo lang als ik leef

 

Share

8 gedachten over “Tekst Koningslied

 1. Ik vind het een prachtig lied, erg modern. een statiger lied had ik wat mooier gevonden. Het is tenslotte niet niks om Koning te worden in zo’n verdeeld land als ons Nederland. Mensen kiezen, maar kan dat wel!!! Tijdens verkiezingen koos men voor een overleden Pim Fortuin. Voor deze regering kozen de mensen voor de VVD en de PVDA..De Koning moet maar met alle winden en stromen mee varen. Het lijkt mij geen gemakkelijke taak. Je kan nooit iets goed doen, maar ik hou van het Koningshuis. Ik heb in 1945 in Soestdijk gewoond en heb Koningin Wilhelmina op de Troon gezien, daarna Koningin Juliana, daarna Koningin Beatrix in die periode woonde ik in Den Haag en nu april 2013 Koning Willem-Alexander. Ik vind het een fijn persoon, goed opgeleid en naast een fantastische Maxima ben ik helemaal blij. Koningin Beatrix was en is nu nog steeds een fantastische Koningin. Dank U wel voor alle goed gaven geschonken aan ons land n.l Liefde voor haar Ambt. Een waardig Konings lied hoort hier helemaal bij. Het waardige mis ik een beetje.
  Ik wens iedereen waardige Feestdagen toe met een fijn Konings Paar.
  waardige groeten van Else Mann

  1. Het is een schande dat een ordinair en stijlloos stuk slechte tekst ter ere van de inhuldiging en kroning van Koning Willem Alexander aan onze nieuwe vorst kan worden aangeboden. Prinses – straks Koningin Maxima – en haar adviseurd hebben toch helemaal gelijk gekregen toen ze in 2007 zei dat wij Nederlanders geen eigen identiteit en cultuur hebben..
   Ik praat hier geen Sylvia Witteman of Wim de Bie na.
   Ik heb als onderwijzer bijna 40 jaar les gegeven, o.a. Nederlandse taal aan kinderen en volwassenen – zowel inheems als van oorsprong uitheems. Ik schaam mij voor deze mensen dat het taalniveau van dit slechte lied, dat een muzikaal en saamhorig hoogtepunt in de geschiedenis van ons land en van Oranje zou moeten zijn, toch wordt aangeboden aan onze nieuwe vorst.

   1. Ik schaam me voor landgenoten die altijd maar kritiek hebben op wat mensen met goede bedoeling hebben gemaakt..
    Het gaat om de intentie, jammer dat dat even vergeten wordt! Het is juist een goed stuk omdat het door verschillende mensen uit onze bevolking is bedacht en gemaakt en dat is onze kracht, als Nederlandse bevolking zijnde, kleurrijk, net als de tekst. Als ze een taalkundig correcte tekst hadden willen maken dan was dat vast wel gebeurt. Maar dat was niet de opdracht meester:-)

    Hartelijke groet, een fijne Koningsdag

 2. Ik zit niet de hele dag bij de radio dus nog geen week van te voren heb ik het Koningslied nog niet gezien of gehoord. Geen tekst in de krant of uitvoering op TV. Dan zoek ik het maar even op internet. Een stuk muziek met hele kleine lettertjes (krijgen we er ook een loep bij?). Een zin begint nog altijd met een hoofdletter, dacht ik. Er staan ook nog typefouten in. Woorden tegen elkaar dat je goed moet kijken: wat zing ik eigenlijk? Is dit nu de presentatie van en nationaal stuk muziek? Opeens heb je twee verschillende teksten tegelijk. Wat is daar de bedoeling van? Nu nog op zoek naar een uitvoering dat ik een idee krijg van de melodie…..

 3. De tekst van dit “lied” heb ik met enige geografische en culturele afstand als Nederlander in het buitenland gelezen. In feite kan het niveau van de verwoorde gedachten die de auteurs hebben geïnspireerd mij niet meer van mijn stuk brengen: al jaren lang doen de Nederlandse media op de meest uiteenlopende wijze kond van een gestaag krimpproces wat het verstandelijk vermogen en de communicatieve capaciteiten van vele regelmatig in het licht van de publiciteit staande personen betreft. Het is mij, ondanks zekere vermoedens die ik graag koester, nog steeds niet duidelijk of de oorzaak hiervan in het onderwijs ligt, aangezien ook buiten Nederland in deze sector deficieten bestaan. Ik herinner me met plezier aan de uitstekende leraren van verschillende vakken die mij in de jaren vijftig een culturele bagage hebben meegegeven (sorry, vreemd genoeg had ik nooit een lerares).
  Hoe het ook zij, op mij maken zowel de tekst als de muziek in verschillende opzichten een uitermate onbeholpen, ja infantiele indruk. De toekomstige koning van Nederland moge de makers vergeven, zodat het geheel dan snel in vergetelheid kan geraken.

 4. John Ewbank hoeft zich van de negatieve reacties op het Koningslied niets aan te trekken, omdat prominente figuren, zoals de voorzitter van de eerste kamer
  Fred de Graaf in de Telegraaf van 30 april zegt;”God, Vaderland en Oranje werden er bij mij met de paplepel ingegoten (geforceerd?) Zelfs onze Koning heeft eens in een interview gezegd “bij ons is het met de paplepel ingegoten!
  Op de lagere school heb ik bij Nederlandse spreekwoorden en zegswijzen geleerd “dat is hem met de paplepel ingegeven!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *